Campanya ‘1català1cabra’ cap bosc sense el seu ramat que el mantingui “net”

S’inicia la campanya ‘1català1cabra‘ amb el propòsit de contribuir a una gestió forestal sostenible en prevenció d’incendis. Cap bosc sense el seu ramat que el mantingui net” vol sensibilitzar l’opinió pública i donar a conèixer els beneficis de la ramaderia extensiva i l’ofici dels pastors, que en els nostres ecosistemes forestals mediterranis són una necessitat social!
En una temporada d’estiu en què els nostres boscos han estat  seriosament castigats pel foc, la campanya commina a la prevenció i a recuperar sistemes tradicionals en època d’economia magra. La revaloració del treball dels pastors, la fixació de la població rural, la qualificació dels productes locals de qualitat o la recuperació de camins ramaders i la preservació i gestió del patrimoni natural, formen part de l’estratègia que defensa la campanya.

Campanya ’1català1cabra’ per a una gestió forestal sostenible en prevenció d’incendis

Actualment, l’abandó de les activitats agràries, (pèrdua de pasturatge d’herbívors), l’èxode de població rural cap a l’atractiu del món urbà (intensificat als anys 60 i 70), el desequilibri territorial (urbanització difusa) i la tercerització de l’economia rural (de proveïdors d’aliments al sector serveis); ha determinat la ruptura de l’equilibri agroforestal, que ha configurat un “nou” ecosistema forestal, deixat i empobrit, caracteritzat per l’augment de la biomassa llenyosa (combustible forestal), fet que augmenta moltíssim les probabilitats, freqüència i intensitat dels incendis forestals, més enllà dels condicionaments externs com la climatologia i la tipografia.

El manifest que argumenta la campanya destaca com aquests canvis poden perjudicar greument i de manera irreversible els usos, presents i futurs dels boscos, la multifuncionalitat dels quals (productius, d’oci, mediambientals, pedagògics, terapèutics…) estan condemnats tard o d’hora a ser pasturats per les flames. I en terra cremada, ningú sobreviu, conclou el text.

Les estratègies que s’estan desenvolupant vers la gestió en la prevenció d’incendis forestals són quatre. La predominant, que és invertir cada vegada més recursos en avionetes (hidroavions), helicòpters i camions de bombers per a intentar apagar els focs que es produïxen, ha estat més a l’abast en temps de bonança econòmica. Però, en els temps que corren prenen protagonisme els altres tres mètodes, que s’han utilitzat de manera tradicional per a la gestió de la vegetació: la crema controlada, el desbrossament mecànic i el desbrossament amb animals o pasturatge.

Per tant, una opció plausible és apostar per la pastura extensiva del sotabosc, o el que es coneix com silvopastoralisme, com una eina eficient, eficaç, sostenible, econòmica i ecològica, en la gestió, manteniment i control de la biomassa del bosc.

Aquest mètode de gestió forestal, implica potenciar un model de gestió el territori amb animals herbívors domèstics (ovelles, vaques, cavalls i especialment cabres), que eviti que la vegetació prosperi allà on no interessa. El que no implica que no sigui necessari utilitzar també, encara que amb molta menys intensitat, les altres estratègies.

Estem parlant d’uns animals que mengen la totalitat de la biomassa, la mateixa biomassa que en l’estratègia actual té la consideració única de combustible; que la mengen “in situ” sense transport ni transformació; que aquest aliment no és apte per al consum humà; que aquesta vegetació no s’ha de conrear, ni tractar, ni recollir, ni emmagatzemar, ni transformar; i el més important, que aquests animals no consumeixen hidrocarburs.

  • A nivell social i econòmic: la revaloració del treball dels pastors i pastores, incorporació i fixació de la població al món rural, la posada en valor de productes locals de qualitat (ecològics, artesanals), recuperació de camins ramaders (cañadas, cabaneres i carrerades), preservació del patrimoni cultural, etc.
  •  A nivell ambiental: gestió del paisatge, conservació de biodiversitat i hàbitats, disminució de la càrrega de combustible en l’espai forestal i manteniment d’infraestructures contra incendis, reducció del risc de propagació de grans incendis forestals, la conservació de les races autòctones, el manteniment d’un equilibri de la fauna silvestre, etc.

Via: InnovaRural

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: