Programes de suport a les PIME de la Unió Europea

La Unió Europea ofereix suport a les petites i mitjanes empreses europees (PIME).

Aquest suport es materialitza de diferents maneres, com ara subvencions, préstecs i, en alguns casos, garanties. Es pot accedir als ajuts directament o bé a través de programes gestionats a nivell nacional o regional, com els Fons Estructurals de la Unió Europea.
Les pimes també poden beneficiar-se d’una sèrie d’instruments d’assistència de caràcter no financer, en forma de programes i serveis de suport a les empreses.

L’objectiu d’aquesta guia consisteix a presentar els principals programes europeus d’ajuda als quals es  poden acollir les PIME; té un breu resum i els principals llocs web de cadascun dels programes.


Convé tenir en compte que la informació aportada en aquesta guia no és exhaustiva. Els programes d’ajuda apareixen dividits en quatre categories:

 • Oportunitats temàtiques de finançament
  Aquest finançament és principalment temàtic, amb objectius específics:

  • el medi ambient
  • investigació
  • educació

Dissenyat i implementat pels diferents Departaments de la Comissió Europea. Les pimes i altres organitzacions en general poden presentar-se directament als programes, en general, a condició que presentin projectes sostenibles i de valor afegit i transnacionals. Depenent del programa,  també poden participar-hi grups industrials, associacions empresarials, proveïdors de suport a les empreses i consultors. El cofinançament és la regla general: el suport de la Unió Europea en general consisteix en subvencions que només cobreixen part dels costos d’un projecte.

 • Fons estructurals
  Els Fons Estructurals (Fons Europeu de Desenvolupament Regional [FEDER] i el Fons Social Europeu [FSE]) són els grans instruments de finançament comunitari dels quals se’n beneficien les pimes, a través dels diferents programes temàtics i iniciatives comunitàries aplicades a les regions. Els beneficiaris dels fons estructurals reben una contribució directa per finançar els seus projectes. Aquests programes es gestionen i es seleccionen els projectes a nivell nacional i regional.
 • Instruments financers
  Funcionament majoritàriament de manera indirecta a través d’intermediaris financers nacionals. Molts d’ells són administrats pel Fons Europeu d’Inversions.
 • Ajuda a la internacionalització de les PIME
  Aquests en general consisteixen en ajudes a les organitzacions intermediàries i les autoritats públiques en l’àmbit de la internacionalització, per tal d’ajudar a les pimes per accedir a mercats de fora de la UE.

Via: Infoeuropa

Anuncis
Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: