Com funciona la prestació per maternitat per autònoms

Per poder optar a la prestació per maternitat has de complir una sèrie de requisits bàsics, com estar afiliada a la Seguretat Social i estar al corrent de les quotes d’autònom. En funció de l’edat, hauràs d’acreditar un període mínim de cotització.

  • Per a menors de 21 anys no es demana un mínim.
  • Si tens entre 21 i 26 anys hauràs de demostrar 90 dies cotitzats en els 7 anys anteriors al part o l’inici del descans que triïs. Si no pots acreditar-ho, hauràs d’haver cotitzat 180 dies de la teva vida laboral.
  • Les més grans de 26 anys hauran d’haver cotitzat 180 dies en el mateix període de temps o demostrar fins a 360 dies cotitzats en la seva vida laboral.

Quines són les prestacions

1) Subsidi durant 16 setmanes ininterrompudes. Aquest és el període màxim, a comptar des del dia del part o des del dia en que decideixis descansar. En qualsevol cas, has de saber que tens 15 dies de termini per notificar-ho. Si vols, també podràs transferir fins a 10 setmanes de descans a l’altre progenitor, encara que les sis setmanes posteriors al part seran obligatòriament per a la mare.
2) Rebràs el 100% de la base reguladora. La gran majoria d’autònoms cotitzen amb la quota mínima, de manera que si pagues al voltant de 250 euros mensuals, rebràs uns 850 euros de prestació. Si cotitzessis 350 euros al mes, podries percebre 1.200 euros.
3) Pots demanar la bonificació íntegra de la quota d’autònoms. Per contingències comunes i durant un any (12 mesos). Lògicament, també rebràs una bonificació pels dies en què gaudeixis del permís de maternitat. Comptaràs amb la mateixa bonificació al 100% de les quotes de la Seguretat Social si has de contractar una persona que et substitueixi i pugui realitzar el teu treball.
4) Descans per maternitat a temps parcial. Tens la possibilitat de reduir l’activitat al 50% durant el descans per maternitat. En aquest cas, has de saber que també percebràs un subsidi reduït al mateix percentatge.
5) Prestació per paternitat. Si ets pare tindràs dret a descansar durant 13 dies naturals ininterromputs. Podràs ampliar fins a 2 dies per cada fill a partir del segon, a més de 20 dies si ets família nombrosa. Podràs rebre el 100% de la base reguladora, però abans hauràs d’haver cotitzat fins a 180 dies durant els 7 anys anteriors o 360 dies durant tota la teva vida laboral.
6) Prestació per risc durant l’embaràs. Estem parlant d’una incapacitat temporal, ja que podràs percebre el 100% de la base reguladora, en estar derivada de contingències professionals. Rebran cobertura aquelles autònomes que estiguin embarassades i que no puguin realitzar la seva activitat professional perquè la professió pugui generar un risc per a la seva salut o la del fetus. Hauràs de declarar la teva situació després de rebre el certificat del servei públic de salut en un termini de 15 dies.

Més informació

Via: Infolancer

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: