Estudi: les petites empreses creen el 85% dels llocs de treball nous, segons la Comissió Europea

La Comissió Europea ha presentat un estudi sobre la contribució de les PIME a la creació d’ocupació. Segons l’estudi, entre els anys 2002 i 2010 les PIME van crear el 85% dels llocs de treball nets nous de la UE.

Aquesta xifra és considerablement superior a la quota del 67% que tenen les PIME en l’ocupació total. Durant el període en qüestió, l’ocupació neta en l’economia empresarial de la UE va augmentar una mitjana d’1,1 M de llocs de treball anuals.

El creixement d’ocupació a les PIME (un 1% anual) va ser superior al de les grans empreses (0,5%). Una excepció clara és el sector del comerç, en què l’ocupació a les PIME va créixer anualment un 0,7% davant el 2,2% a les grans empreses. Això és degut al fort increment de les grans empreses comercials, en particular en l’àmbit de la venda, el manteniment i la reparació de vehicles de motor. Entre les PIME, les microempreses (menys de deu treballadors), amb un 58%, són les que tenen el percentatge de creixement net total més elevat en matèria d’ocupació en l’economia empresarial. A més, les empreses recents (amb menys de cinc anys de vida) són les que creen una gran majoria de llocs de treball. Les empreses recents que operen en el sector serveis creen més d’un quart (el 27%) dels llocs de treball nous, mentre que les empreses recents de transport i comunicacions hi contribueixen en menor mesura (un 6%).

Segons els resultats de l’enquesta, la crisi econòmica ha afectat les empreses de totes les grandàries, però les microempreses han resultat especialment vulnerables. A més de les conseqüències en l’ocupació, la conseqüència negativa més important de la crisi en les empreses és la disminució global de la demanda total dels seus productes i serveis, seguida de l’augment dels terminis de pagament dels clients i l’escassetat de capital circulant. Es destaca també que les PIME i les empreses innovadores que operen en economies més innovadores van patir la crisi en menor mesura.

Dades concretes

Les dades per l’estat espanyol són:

2010-211

2009

Via: I Flash

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: