Si tanco el meu negoci, amb què em puc quedar?

Degut a la crisi són moltes les persones que han de tancar el negoci i cessar les seves activitats econòmiques a causa de no poder mantenir-lo. Si et trobes en aquesta situació, has de tancar el teu negoci, i  vols quedar-te per a tu alguns béns que utilitzaves existeixen  algunes conseqüències, especialment pel que fa a l’IVA.

La llei vol evitar que algú malintencionadament compri un bé per l’empresa i l’utilitzi només per a us personal. L’acció que vol fer que els béns que estaven destinats a la teva activitat, passin a integrar-se al teu patrimoni es diu autoconsum i és semblant a una venda en la qual ets, alhora, comprador i venedor.

En alguns casos, la transmissió suposarà haver de “tornar” a Hisenda part de l’IVA que en el seu dia t’havies deduït en adquirir aquests béns. Hauràs d’emetre’t una factura en què apareguis com a emissor i receptor, tenint així de repercutir i ingressar a Hisenda l’IVA que correspongui. Pel que fa a les quantitats a retornar, normalment no seran molt altes. Uns exemples:

  • A. Si vols quedar-te algun ordinador, l’autoconsum es valorarà pel valor comptable que tingui aquest ordinador en el moment del cessament (el valor d’adquisició menys les amortitzacions). Així, si l’ordinador està totalment amortitzat, podràs defensar que la base imposable de l’autoconsum és zero, de manera que no hauràs d’ingressar cap IVA a Hisenda. Mentre que si encara no està amortitzat del tot, hauràs ingressar a Hisenda l’IVA que correspongui a la part no amortitzada.
  • B. Si vols quedar-te algun immoble, no hauràs d’emetre cap factura per autoconsum ni repercutir l’IVA ja que la transmissió d’immobles usats està exempta, però tot i així, si fa menys de deu anys que el vas adquirir i en la seva adquisició vas pagar un IVA que després et vas deduir , hauràs de tenir en compte les següents regles:
  • Si es tracta d’un pis i l’utilitzaràs o bé el llogaràs com a habitatge, hauràs de tornar a Hisenda la part de l’IVA que vas suportar.
  • Si es tracta d’un local, traspassa’l al teu patrimoni particular, lloga’l o almenys posa’l de lloguer, així podràs demostrar que aquest és realment el seu destí i que seguiràs generant un IVA a favor d’Hisenda, de manera que no hauràs de retornar cap quantitat que t’haguessis deduït prèviament.

Via: e-autonomos

Anuncis
Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: