Si em compro un cotxe com autònom, quina quantitat em puc desgravar?

Sí em compro un vehicle pot passar:

  1. Sóc un particular i no realitzo cap activitat empresarial o professional, l’IVA que pago per la compra del cotxe no me’l puc deduir.
  2. Sóc autònom,  me’l puc deduir però amb condicions.

La Llei de l’impost sobre el valor afegit, sota l’epígraf «Limitacions del dret a deduir» disposa que els vehicles tindran una deducció del 50%, llevat que es provi una afectació major a l’activitat professional per qualsevol mitjà de prova. És a dir, en principi pots deduir la meitat però pots deduir un percentatge més gran si pots provar que utilitzes el vehicle en una proporció més gran per la teva activitat professional que per a les teves necessitats privades.

Aquesta afectació la pots provar per qualsevol mitjà, com per exemple tenint en compte les despeses de combustible, reparacions i revisions, retolació comercial del vehicle, garatge on es guarda el vehicle, les manifestacions de clients i proveïdors que coneguessin la utilització, així com els desplaçaments del vehicle.

Tot això amb la finalitat d’acreditar que el vehicle era un element més que et permetia el desenvolupament diari de l’activitat i reconèixer una deducció en un percentatge superior al previst legalment.

Per contra, Hisenda no considera mitjà de prova suficient la declaració-liquidació presentada ni la comptabilització o inclusió dels vehicles en els registres oficials de l’activitat empresarial o professional.

 

Què pot desgravar un autònom en la compra d’un cotxe?

Pot desgravar entre un 0% i un 100% de l’IVA del cotxe, el percentatge de desgravació dependrà de la facilitat per demostrar que depens del cotxe per treballar, per exemple: taxistes, repartidors, transportistes, etc … és lògic que utilitzen el cotxe per treballar i només per això (normalment), pel que poden deduir el 100%, un empresari que utilitza el seu cotxe per anar de casa al treball i després ho utilitza per a ús personal, per lògica, no pot (o no ha de) desgravar res, de tota manera, per defecte, Hisenda sol ‘deixar passar’ que els autònoms es desgravin el 50% de l’IVA del cotxe, ja que tindrà un ús entre professional i personal.

No puc desgravar res més?

Si, les despeses relacionades amb el cotxe:

  • combustible
  • reparacions
  • recanvis
  • peatges
  • aparcaments

 es poden desgravar en la mateixa mesura. És important que tinguis prevista una justificació d’aquesta desgravació per si Hisenda et pregunta i tractis de explicar que, a més de per anar de casa teva a la feina, fas visites a clients, viatges d’empresa, vas a diverses oficines, etc …

Alguna cosa més?

Si, en el cas d’un professional que utilitzi el vehicle (cotxe o moto) únicament amb fins professionals, poden minorar els Rendiments d’Activitats Econòmiques a l’IRPF, però recorda que aquí no existeix el 50% ni res similar, si Hisenda veu que ets, per exemple, cambrer i que et intentes deduir l’IRPF del vehicle, li saltarà l’alarma i trucarà a la teva porta per preguntar.

Un altre consell més: recorda que, si uses un leasing o un rènting, també pots deduir certes despeses.

Via: ninja

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: