Com donar-se d’alta d’autònom/a

Les passes a seguir són

En primer lloc cal presentar el model 036 a Hisenda. Pots fer-ho personalment o per internet.

Com ho omples:

 1. Causa de presentació: s’assenyala alta en el cens d’empresaris, professionals.
 2. Pàgina 2A: Dades personals.
 3. Pàgina 4: Activitat econòmica a realitzar amb l’epígraf de l’IAE . Dades del local en què es realitzarà. En cas de no tenir local, municipi en què es desenvoluparà fonamentalment l’activitat.
 4. Pàgina 5: Comunicació de data d’inici d’activitat. Selecció del règim d’IVA corresponent. Inscripció en els registres de devolució mensual d’IVA i d’operadors intracomunitaris segons el cas.
 5. Pàgina 6: Alta en l’obligació de realitzar pagaments fraccionats a compte de l’IRPF. Escollir mètode d’estimació en l’IRPF.
 6. Pàgina 7: Alta en els models necessaris de retencions d’acord amb les obligacions de cada cas.

Un cop hagis presentat el model a Hisenda has d’acudir a la Seguretat Social per presentar el formulari TA.0521-1.

Aquest l’hem de acompanyar-lo amb una còpia del model 036. Omplim les nostres dades personals. Assenyalant l’alta i la data d’inici de l’activitat.

Has de saber que sigui el dia que sigui el que assenyaleu com a inici de l’activitat us cobraran el mes complet en la quota d’autònoms.

Emplena  les dades de l’activitat econòmica, el domicili per a notificacions i el número de compte per al pagament de les quotes. A la segona pàgina hi ha de posar la base de cotització que vols. Això influeix en el càlcul de la quantitat que es percep per atur o jubilació.

Escrius la mútua que ha de cobrir les teves contingències comunes. Tria si vols tenir o no cobertes les contingències provisionals. Aquesta opció és imprescindible per poder, si es donen les circumstàncies, demanar l’atur d’autònoms. La quota es veurà incrementada. Depenent de l’activitat a realitzar és obligatòria o no.

També cal tenir un Llibre de Visites per a les possibles inspeccions de la Seguretat Social i de Treball. Es pot comprar en llibreries i cal legalitzar a la Inspecció Provincial de Treball. És obligatori tenir-ne un per cada centre de treball. Aquests tres tràmits són necessaris per a tots els autònoms. Pots optar per Llibre de Visites Electrònic  (ara per ara només està operativa a: Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja i Navarra) .

Depenent de les circumstàncies de cada un serà necessari realitzar més. Si es va a contractar personal cal demanar el CCC (Codi de compte de cotització a la Seguretat Social) , si es vol obrir un centre de treball comunicar-ho a la Seguretat Social a més de demanar la llicència d’obertura a l’Ajuntament, etc.

Via: sanper

Enllaços relacionats: Com fer-se autònom

Etiquetes: ,

15 Responses to “Com donar-se d’alta d’autònom/a”

 1. Encara no he iniciat l’activitat però ja he de fer despeses atribuïbles a aquesta. Em puc donar d’alta amb el model 036 a Hisenda per a poder repercutir l’IVA d’aquestes factures un cop iniciada l’activitat?

  En cas que la resposta sigui no, quin tràmit és el que et permet fer això que demano?

  Gràcies,
  Roger

 2. Bon dia Roger

  El tema que em comentes està relacionat amb els trimestres de l’IVA i tot depèn de quan ets donaràs d’alta (data d’Alta d’IAE a Hisenda, cal tenir present la data d’efecte no la de presentació del 036 o 037)…

  El que pots fer és que reservar-ho (donant un pagament a compte, o el que li demanin) i que li facturin en el moment que ja estiguis donat d’alta i es pugui deduir l’IVA (de tota manera aquesta resposta és molt genèrica caldria que estigués en estimació directe, ja que si està en mòduls això no té sentit…).

  Et recordo els trimestres de l’IVA:

  Gener – Març liquidació 1T 20/04
  Abril – Juny liquidació 2T 20/07
  Juliol – Setembre liquidació 3T 20/10
  Octubre – Desembre liquidació 4T i resum anual de l’IVA el 30/01

  Bé espero que et sigui d’utilitat la informació.
  T’afegeixo un enllaç

  Fins aviat,

 3. BON DIA, Estem pensant en montar un petit negoci i vuldriem saber quina despesa inicial necessitariem per posr-ho en marxa, no en quan al negoci , parlo de la despesa en tràmits d’ajuntament, seg. social etc.
  Gràcies.

 4. Hola Merche

  Pots fer servir aquesta aplicació que ha sortit fa poc i que et dóna bastanta informació (no tota) però és una bona guia.

  https://inicia09.wordpress.com/2012/02/28/el-portal-eugo-tofereix-crear-la-teva-empresa-en-tres-passes/

 5. Bon dia,

  estic a l’atur i em queden només 3 mesos de prestació. Vull donar-me d’alta com a treballadora autònoma i voldria saber si ho ha alguna bonificació pel tema de pagament de quotes (tinc 38 anys) i quina és la quota mínima.

  Moltes gràcies

  Carme

 6. Hola Carme.

  Com que només et queden 3 mesos de prestació per desocupació ja no pots demanar la capitalització de l’atur.

  Respecte a les bonificacions de la quota, em sembla que no compleixes cap dels requisits, tot i això et deixo un enllaç perque ho comprovis:

  http://www.infoautonomos.com/informacion-al-dia/seguridad-social/bonificaciones-en-el-reta/

  La quota d’autònoms hauràs d’escollir entre la base mínima 850,20 euros al mes i la màxima 3262.50 euros al mes. Si escolleixes la mínima representa uns 253,35€ cada mes.

 7. Quina diferència hi ha entre el model 036 i el 037 ?
  Moltes gràcies !

 8. Bon dia,

  Estic cobrant l’atur. Si faig l’alta censal ara amb data d’inici del negoci al mes de juny em treuen ja l’atur o a partir de l’alta al RETA? i des de quan pagaré la quota d’autònom, des de l’alta al RETA o des de la data d’alta censal?

  Moltes gràcies

 9. Hola Carme, normalment quan et dones d’alta censal seguidament et donen d’alta al RETA (no hauria de ser així, però és). Per tant si et dones d’alta el juny, és probable que et donin d’alta amb data 1 de juny. Per cert les altes a la SS sempre són a primer de mes, per tant si et dones d’alta censal per sant Joan et consideraran alta a la SS amb data 1/6 i per tant el càrrec serà de tot el mes.

  Mira’t en quina data et dones d’alta.

  Salutacions

 10. Hola Àngels

  El model 037 és una versió simplificada del 036.

 11. Hola!
  Estic cobrant de atur i vull fer-me autònoma durant un mes. Després tinc dret a seguir cobrant? Ho haig de notificar a l’inem? En quin moment?

 12. Bon dia, no domino aquest tema, consulta-ho directament a l’OTG, gràcies

 13. No us heu deixat, primer de tot (abans de presentar model 036 a hisenda), donar-se d’alta a l’IAE?

 14. Bon dia a tots i gràcies per crear aquesta pàgina que dona més informació que la pròpia Generalitat.
  Dues coses:
  1.- Manel, no és necessari donar-te d’alta al IAE, et donen el CIF de forma provisional, quan et dones d’alta a l’IAE l’hauràs de donar d’alta definitiva el CIF. Això vol dir que no pots fer cobraments, però si que el pots utilitzar en els pagaments que tú fas com a empresa., crec que funciona així.
  2.- Nosaltres estem creant una empresa tècnica, cartografia i estudis, vam donar d’alta el CIF al mes de gener, quin serien el següents passos a seguir per donar-la d’alta????
  Francesc

Trackbacks

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: