Xarxa CX AgroSocial de l’obra social de Catalunya Caixa

L’anomenat “social farming” és un fenomen que cada vegada té més seguidors arreu d’Europa, i també a casa nostra. Bona mostra d’això són les 15 empreses catalanes que acaben d’adherir-se a la Xarxa CX AgroSocial, i que generen més de 1.400 llocs de treball, dels quals 1.100 són coberts per persones amb discapacitat o en risc d’exclusió.

La Xarxa CX AgroSocial és el nexe comú de les empreses socials (que fomenten la inserció laboral de discapacitats, persones amb malaltia mental o en risc d’exclusió) i que tenen com a activitat principal qualsevol aspecte relacionat amb el medi ambient.

  • Creació i consolidació d’empreses amb un alt valor afegit social (empreses d’inserció per persones en exclusió, centres especials de treball per discapacitats, serveis per a persones dependents) i/o mediambiental (producció ecològica, recuperació de llavors tradicionals).
  • Revalorització del sector primari: l’explotador d’un recurs natural com a garant mediambiental del mateix i el sector primari com a font de salut (alimentació) i recuperació de la biodiversitat.


La xarxa ofereix acompanyament per a una millor gestió, inversió i sensibilització i posada en valor de la tasca d’aquestes empreses de Social Farming. Això es tradueix en:

  • Foment de sinèrgies. Identificació de les millors pràctiques i suport en l’implementació de les palanques d’èxit d’aquestes en altres projectes.
  • Pla de negoci i acompanyament. Recolzament en l’elaboració de plans de negoci d’arrencada o creixement.
  • Canalització d’inversions i concessió d’ajuts i seguiment.
  • Recolzament gerencial durant el primer any de funcionament
  • Difusió.
Aquesta iniciativa pionera ha invertit 1,2 milions d’euros en el projecte de creació i consolidació d’una quinzena d’empreses catalanes amb un alt valor social i mediambiental: Fundació Portal, Viver de Bell-lloc, Associació Sant Tomàs i Nou Verd (de Barcelona); Aprodisca, Fundació Onada, Fundació Santa Teresa, Fundació Ginac (de Tarragona); Fundació Oscobe-empresa d’inserció Brot, Forresterra, Fundació Onyar-La Selva, BioDrissa i La Fageda (de Girona); i L’Olivera SCCL i Fundació Integra Pirineus (de Lleida).
 
Entre totes elles sumen més de 1.400 llocs de treball, dels quals 1.100 són coberts per persones amb discapacitat o en risc d’exclusió. El 80 per cent d’entitats adherides a la xarxa treballen amb persones amb malaltia mental severa, un col·lectiu que està augmentant molt en els darrers anys, i té una manca destacada de recursos de suport.
L’activitat d’aquestes empreses és diversa: producció ecològica, recuperació de llavors, producció alimentària respectant l’entorn, gestió ecològica de boscos, jardineria ‘verda’, recollida d’olis vegetals, creació d’horts ecològics, explotació de vivers i pastures destinades a la prevenció d’incendis, etc.
De les 15 entitats, 11 han sol·licitat suport per elaborar el pla de negoci. Per ara, 10 de les 15 empreses volen iniciar o potenciar alguna línea de producció d’agricultura ecològica, una de carn ecològica i manteniment de la neteja forestal, 3 d’aprofitament de biomassa i un d’elaboració de postres làctics.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: