Una proposta metodològica per a l’anàlisi multidimensional de les àrees rurals. Aplicació pilot a les comarques LEADER del Bages, el Berguedà, el Solsonès i la Segarra “

Comunicació presentada al VIII Congrés de Desenvolupament Rural

Autores: Montse Carbonell Turull i Marta Planas Vilafranca. Geògrafes i tècniques del CEDRICAT

Resum:

El CEDRICAT, fundació privada que té com a objectiu dinamitzar els territoris rurals, desenvolupa una proposta metodològica per a la definició i la delimitació geogràfica de les àrees rurals, com a categoria d’anàlisi diferenciada de la resta del territori (àrees intermèdies i urbanes). Aquesta proposta metodològica es basa en la determinació, la construcció i el càlcul de vint-i-quatre indicadors quantitatius a partir d’una aproximació multidimensional, cadascun dels quals ens aproxima a la definició del concepte rural, i la seva posterior presentació a través de mapes. La utilització de mapes esdevé un mitjà de gran utilitat per a visualitzar primer i analitzar després com les característiques tradicionalment associades a les àrees rurals han evolucionat al llarg del temps i respecte al territori, així com per a desmitificar les definicions associades als municipis rurals. Aquests indicadors es classifiquen en les dimensions de població, territori, economia, planificació territorial i medi ambient. Amb la finalitat de validar la metodologia proposada, obtenint un sistema d’indicadors exhaustiu i vàlid aplicable a tots els municipis de Catalunya, es realitza una aplicació pilot a quatre comarques beneficiàries del programa Leader: el Bages, el Berguedà, la Segarra i el Solsonès. Tenen com a nexe comú, a més de ser limítrofes administrativament i localitzades a la Catalunya Central, la seva inclusió total o parcial dins dels programes de desenvolupament rural per a l’aplicació de la metodologia Leader 2007-2013. Així mateix, el Berguedà, la Segarra i el Solsonès han participat en anteriors programes de desenvolupament rural durant el període 2000-2006 (Leader la primera i Proder les dues altres), mentre que per al Bages aquest serà el primer programa de desenvolupament rural que s’aplica a la comarca, sent només determinats municipis elegibles o beneficiaris. En aquest sentit, els indicadors quantitatius han de permetre realitzar un treball comparatiu entre aquestes quatre comarques i veure, indirectament, quina incidència hi han tingut els programes de desenvolupament rural.

L’estudi que aquí es planteja, per tant, té com a eix central l’anàlisi multidimensional de les àrees rurals de les comarques del Bages, el Berguedà, la Segarra i el Solsonès a partir del desenvolupament d’una proposta metodològica. Constitueix una línia de recerca totalment nova en l’àmbit de la geografia rural i l’economia a Catalunya (no es té coneixement que hagi estat desenvolupada en anteriors estudis).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: