Nous ajuts per autònoms

El dijous 26 de març s’han fet públiques les noves subvencions que el Departament de Treball concedeix per al foment de l’autoocupació.

Subvenció per a l’establiment com a persona treballadora autònoma o per compte propi

Si estàs a l’atur i et vols establir com a treballador/a autònom/a o per compte propi, pots accedir a una subvenció per a l’inici de l’activitat:

 • En el cas de persones aturades en general, la quantia de la subvenció és de 4.000 euros.
 • En el cas de joves aturats de 30 o menys anys,la quantia de la subvenció és de 4.500 euros.
 • En el cas de dones en atur, la quantia de la subvenció és de 5.000 euros.
 • En el cas d’homes en atur amb discapacitat, la quantia de la subvenció és de 8.000 euros.
 • En el cas de dones en atur amb discapacitat, la quantia de la subvenció és de 9.000 euros.

Les subvencions corresponents a dones víctimes de violència de gènere s’incrementen en un 10%.

Subvenció financera

Si has obtingut un préstec d’una entitat financera per a invertir en la creació i posada en marxa de la teva empresa, pots accedir a una subvenció per reduir-ne els interessos.

 • Reducció de fins a 4 punts del tipus d’interès fixat per l’entitat financera, pública o privada, que concedeixi el préstec.
 • Aquesta subvenció no pot superar la quantitat de 3.000 euros.

La subvenció financera no es pot sol·licitar en el cas de contractes de pòlissa de crèdit, lísing o arrendament financer, ni altres contractes diferents del préstec.

Subvenció per a l’assistència tècnica

Si necessites contractar serveis externs per a la millora del desenvolupament de l’activitat empresarial (organització, comercialització, producció, finançament o altres de naturalesa anàloga) pots accedir a aquesta subvenció per finançar-ne part de les despeses. La quantia és de fins el 75% amb un màxim de 1.000 euros. Si els serveis que necessites fomenten les agrupacions empresarials i les col·laboracions entre persones autònomes, la quantitat a rebre pot arribar fins el 75% amb un màxim de 5.000 euros.

Tramitació

Per accedir a les subvencions cal presentar una memòria econòmica i explicativa de l’activitat a realitzar i un informe de viabilitat del pla d’empresa emès per una entitat d’Inicia: per la creació d’empreses. Aquestes entitats no només t’ajudaran en tota la tramitació de les subvencions, sinó que a més, t’oferiran formació, orientació, assessorament i suport  personalitzat en tot el procés de creació, creixement i consolidació del teu projecte empresarial.

Via: Inicia

39 comentaris to “Nous ajuts per autònoms”

 1. es cert aixo o es un espai mes on et fan agafar il.lusion falses? si hem responen, gracies per la molestia de fer-ho. Crec en poques coses despres de intentar-ho per varis mitjans.

 2. Bon dia Rosa

  Aquests ajuts són certs i des de fa molts temps que hi són presents.
  En aquesta convocatòria d’enguany hi ha coses noves, apart d’incrementar lleugerament les quantitats, una de les novetats és que s’hi poden acollir persones aturades en general.

  Tot i això hi ha una sèrie de requisits que s’han de complir el dogc que n’informa és el següent:
  http://www.gencat.cat/diari/5347/09064019.htm

  El termini de presentació de sol·licituds és com l’any passat: Per subvenció per establiment i per subvenció financera és de 2 mesos des del dia de l’alta a la Seguretat Social.

 3. Hola, em trobo des de fa 2 mesos amb situació d’atur i des de fa bastant temps tinc un projecte que m’agradaria que és fes realitat.
  M’agradaria saber si hi ha algún tipus de Memòria a seguir alhora d’elaborar l’informe de pla D’Empressa? En quin periode s’ha de presentar ? Si s’apropa en quin temps es poden rebre els ajuts?
  Moltes gràcies.

 4. Bon dia,

  el present mail es per demanar informació sobre les ajudes que la generalitat i el govern espanyol donen a les dones que estan a l’atur i ens em decidit fer-nos autonomas i crear la nostra empresa?? en el meu cas, he creat una asesoria laboral, fiscal i comtable y els tramits de fer una pla d’empresa, memporia, etc…. ja els se fer jo. Es necesari accedir algun lloc on t’assessoren?? Com puc demanar jo directament aquests dos ajuts???
  Mil gràcies

  Salutacions

  Anna

 5. Bon dia Anna

  El Departament de Treball té un portal que te n’informa: http://inicia.gencat.cat

  Pots localitzar el punt inicia més proper a casa teva perquè t’ajudin en l’assessorament.
  http://inicia.gencat.cat/inicia/cat/entitatLocal.do.

  També dins d’aquest portal trobaràs moltes seccions útils que et poden ajudar: en les fases de motivació, creació, formació i consolidació de la idea empresarial.

  També en aquestes pàgines trobaràs els requisits indispensables per redactar un pla d’empresa.

  Per demanar alguns dels ajuts, necessitaràs un certificat de viabilitat emès per una entitat de la Xarxa Inicia.

  Resumint, entres al portal, fas clic al botó “Assessora’t”, inscriu-te i demana assessorament, i en menys de 48 hores l’entitat que hagis sol·licitat es posarà en contacte amb tu.

  El servei és gratuït..

  Si tens més dubtes, ja ho saps.

  Gràcies

  Et surten les entitats que et poden assessorar presencial i de forma gratuïta

 6. Tot tpus de subvencions per una noia empresaria amb inici d’una activitat professional (podologa) que no be de l’atur sino que estava en actiu abans d’ iniciar l’activitat esmentada.
  Merci.

 7. Bon dia Montse, el Dept de Treball té aquesta línia d’ajuts, Si compleixes els requisits

  https://inicia09.wordpress.com/2009/03/27/nous-ajuts-per-autonoms/

 8. Bona tarda. M’agradaria saber si hi ha cap línia d’ajuts per a un cas com el meu: al maig em dono d’alta com autònom (i no estava a l’atur, vaiga demanar la baixa voluntaria on treballava) com a assessor d’empreses, aprofitant que disposava d’un petit estalvi. Actualment ja no disposo de diners, doncs encara la facturació no és suficient de moment per cobrir les despeses.
  Gràcies.

 9. Bon dia Salvador

  Hi ha un ajut del Departament de Treball per iniciar una activitat empresarial. Però em fa l’efecte que si et vas donar d’alta el mes de maig ho hauries hagut de demanar abans de l’agost.

  L’ajut a la promoció autònoma per establiment
  Serien 4.000€ (en el cas que fossis home major de 30 anys).

  Ho explico millor a https://inicia09.wordpress.com/2009/03/27/nous-ajuts-per-autonoms/

  A la normativa ordre TRE/123/2009 hi concretament a la part de Beneficiaris/àries

  5.1 Podran ser beneficiaris/àries de les subvencions previstes en aquesta Ordre les persones desocupades i inscrites com a demandants d’ocupació a les oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya que es constitueixin com a treballadors/ores autònoms/es o per compte propi.

  5.2 Els/les treballadors/ores autònoms/es o per compte propi poden ser beneficiaris/àries quan formin part de comunitats de béns o societats civils, sempre que les subvencions se sol·licitin a títol personal.

  5.3 No poden ser beneficiaris/àries de les subvencions que preveu aquesta Ordre les persones sòcies de societats mercantils, cooperatives i societats laborals, així com les persones autònomes col·laboradores. Així mateix, en queden exclosos els/les treballadors/ores que hagin exercit la mateixa activitat o similar amb caràcter autònom o per compte propi en els sis mesos anteriors a la data d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social.

  Els terminis:

  Termini i presentació de sol·licituds

  7.1 Les sol·licituds dels ajuts que regula aquesta Ordre s’han de presentar en els terminis següents:

  a) Subvenció per a l’establiment com a persones treballadores autònomes o per compte propi: la sol·licitud s’ha de presentar, com a màxim, dos mesos després de la data d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui.

  b) Subvenció financera: la sol·licitud s’ha de presentar, com a màxim, dos mesos després de la data d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui.

  c) Subvenció per assistència tècnica: les sol·licituds de subvenció s’han de presentar, com a màxim, dos mesos després de la finalització de l’actuació objecte de subvenció, sempre que siguin dins dels dos anys posteriors a la data d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui.

  Per a les actuacions que es duguin a terme en els tres mesos anteriors a la data d’alta de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui, la sol·licitud s’ha de presentar en els dos mesos posteriors a l’alta esmentada.

  d) Subvenció per formació: les sol·licituds de subvenció s’han de presentar, com a màxim, dos mesos després de la finalització de l’actuació objecte de subvenció, sempre que sigui dins dels dos anys posteriors a la data d’alta al corresponent règim de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui.

  Per a les actuacions realitzades en els tres mesos anteriors a la data d’alta de la Seguretat Social o a la data d’alta a la mutualitat del col·legi professional que correspongui, la sol·licitud s’ha de presentar en els dos mesos posteriors a l’alta esmentada.

  Altres ajuts

  Pots mirar si existeix algun altre ajut a nivell d’establiment de la Diputació o del Consell Comarcal. Ara per ara no se me n’acut cap més.

 10. Hola,
  M´acabo de donar d´alta d´autònoms aquest mes de desembre, m´agradarie acollir-me a la subvenció, s´ha de presentar un pla d´empresa, al atur ja vaig entregar-ne un, però era un pla de empresa d´un any, em va semblar sentir a Barcelona activa que el plà de empresa per la subvenció era de 3 anys és cert?

  Elisenda

 11. Hola Elisenda

  Si per acollir-te als ajuts (si ets elegible) el que has de fer és apuntar-te al portal http://www.inicia.gencat.cat , hi triar els tècnics que tinguis més aprop per aconsellar-te i assessorar-te. En el nostre cas estem a Solsona.

 12. Hola, tinc 26 anys i estic al atur, voldria saber si encara estan obertes les subvencions… en el meu cas hem donarien 4500 euros no?

  Aquesta subvenció es diferent a la de capitalització de l’atur suposo no?

  moltes graices

 13. Hola Josep

  Et responc per parts.

  Si aquests ajuts estan vigents. T’has d’adreçar a una Entitat Inicia, on t’assessorarem en la teva idea i t’ajudarem en fer el Pla d’empresa. Si finalment els tècnics consideren que el Pla és viable emetran un certificat donant-hi el vistiplau.

  Si l’ajut de capitalitzar l’atur és una altre cosa, per fer-ho has d’estar a l’atur i t’han de quedar més de 3 mesos de rebre la prestació. Aleshores en funció de la forma mercantil que escolleixis tens uns percentatges o d’altres. De forma general si t’estableixes com autònom, dels diners que et queden per percebre la prestació d’atur un 60% el podràs destinar a inversió i el 40% serà en quotes de la Seguretat Social.

  Gràcies per preguntar.

  josep :

  Hola, tinc 26 anys i estic al atur, voldria saber si encara estan obertes les subvencions… en el meu cas hem donarien 4500 euros no?

  Aquesta subvenció es diferent a la de capitalització de l’atur suposo no?

  moltes graices

 14. Hola,bon dia.
  Voldria saber si hi ha algun tius d’ajut si ja ets autònom.Vaig donar-me de baixa com a treballadora i d’alta d’autònoma el mes de gener.Gràcies
  Neus.

 15. hola bon dia,
  m’agradaria que m’informin, jo he presentat els document l’any passat i a principi d’aquest any em va arribar la sol·licitud d’aprovació, em van dir que esperés , estem en el mes juliol però encara no m’han dit res, no m’han informat, m’agradaria saber on tendria que dirigir-me per a informar-me sobre aixo. o encara he d’esperar mes temps?? quant temps mes si ja gairebé fara un any.
  esperant que m’ajudin i em donin un poc mes d’informació, moltes gràcies!!
  Angela

 16. Hola Àngela

  Els tècnics no sabem res dels expedients, això ho has de consultar directament a la circumscripció on vas presentar l’expedient.

  # Serveis Territorials de Treball a Barcelona
  # Serveis Territorials de Treball a Girona
  # Serveis Territorials de Treball a les Terres de l’Ebre
  # Serveis Territorials de Treball a Lleida
  # Serveis Territorials de Treball a Tarragona

  Et deixo la web on hi han les adreces i els telèfons http://ves.cat/ahd5

  Que tinguis sort

 17. Hola bon dia,

  El meu cas potser és una mica diferent, jo estic cobrant el subsidi, i em vull donar d’alta d’autonoma. Tinc dret a algun ajut? m’han dit que cobrant el subsidi no, perque es diferent al atur…..és cert?

  Gràcies

 18. Bondia Montse

  Et pots donar d’alta a la base de dades de consultes, és gratuït

  http://inicia.gencat.cat/inicia/cat/entitat/index48016.jsp

  Si et vols posar pel teu compte tens dret a l’ajut de la promoció autònoma, que en el teu cas és d’un ajut de 5.000 euros, al que no tens dret és a la capitalització de l’atur, que és l’ajut més directe i líquid que existeix.

  Si vols més aclariments

  Ja saps on trobar-nos

 19. Hola,
  Jo vaig fer tots els tràmits correctament, passat 1 any, m’han enviat una carta on notifica que em donen l’ajut de 4500€ (soc menor de 30 anys). La pregunta es, cuant trigaran en ingresar-me els diners? Porto esperant 5 messos y començo a sentirme una miqueta enganyat.

  Moltes gracies i alut!

 20. Hola Boris

  No sé on vas presentar la sol·licitud. Demana-ho allà on ho vas fer. Et deixo les adreces.

  Serveis Territorials del Departament de Treball a Barcelona, c. Calàbria, 169, 08015 Barcelona.

  Serveis Territorials del Departament de Treball a Tarragona, c. Joan Baptista Plana, 29-31, 43005 Tarragona.

  Serveis Territorials del Departament de Treball a Lleida, c. General Britos, 3, baixos, 25007 Lleida.

  Serveis Territorials del Departament de Treball a Girona, c. de la Rutlla, 69-75, 17003 Girona.

  Serveis Territorials del Departament de Treball a les Terres de l’Ebre, carrer de la Rosa, 9, 43500 Tortosa.

 21. Hola bon dia, voldria fer una consulta, estic apuntada a l’atur, però des de fa 2 anys que no estic cobran res, els meus pares tenen una botiga. Si aquesta la posso al meu nom i jo pago els autonoms, per tal de continuar tinc dret aquesta subvenció, ja que per ami seria una activitat nova.

  Salutacions i moltes gràcies

 22. Bon dia

  Ho pots fer, pots demanar l’ajut del POA, però necessitaràs una factura per part de tons pares amb la transmissió del negoci. Ja que pel POA és necessita una factura d’immobilitzat d’almenys 5.000 euros.

  Les coses concretes que se’t demanaran són:

  – Cal realitzar una despesa necessària per al desenvolupament de l’activitat per una quantia no inferior a 5.000 euros, un 70% en immobilitzat i un 30% en despeses d’explotació, sense incloure IVA o en el seu cas els impostos indirectes equivalents quan siguin susceptibles de recuperació o compensació.
  – Cal no haver obtingut subvenció per a l’establiment com a treballador/a autònom o per compte propi, o subvenció a fons perdut, o renda de subsistència en els tres exercicis anteriors a l’exercici en el qual es presenta la sol·licitud de subvenció per a l’establiment com a treballador/a autònom o per compte propi.
  – S’ha d’elaborar una memòria econòmica i explicativa de l’activitat a realitzar.
  – Acreditar la viabilitat del pla d’empresa mitjançant un informe emès per una entitat col·laboradora de la Direcció General d’Economia Cooperativa i Creació d’Empreses regulada per l’Ordre TRE/341/2008, de 9 de juliol. identificada al web del Dept de Treball com a INICIA: per la creació d’empreses (www.inicia.gencat.cat).
  – Els treballadors/ores que tenen la consideració d’excedents del sector tèxtil i de la confecció1 tenen dret a un increment de la subvenció per a l’establiment com a treballador/a autònom establert a l’Ordre TRE/123/2009. Aquest increment està
  previst al Reial decret 5/2008, d’11 de gener, i és d’un 10% per als menors de 55 anys o d’un 15% per als majorsd’aquesta edat. La sol·licitud d’aquest increment s’entén presentada pel simple fet de formalitzar la sol·licitud d’ajut a la promoció de l’ocupació autònoma regulada per l’Ordre TRE/123/2009.

 23. Bona tarda,
  tinc 26 anys i voldria iniciar una activitat empresarial com a autònom, ara estic treballant però d’aquí uns mesos estaré a l’atur. Puc demanar una subvenció per autònoms i deprés capitalitzar l’atur? A on i com puc sol·licitar la subvenció? A on em poden assessorar pel pla d’empresa?

  Moltes gràcies.

 24. Bon dia Xavier

  Quan finalitzis el teu contracte tindràs dos ajuts, un la Capitalització de l’atur, l’altre el POA.

  Capitalització de l’atur

  Si es cobra la prestació de l’atur i es vol posar en marxa un negoci propi, existeix la possibilitat de rebre un pagament únic per l’import total o parcial de la prestació que encara resta per rebre. Aquest informe explica com procedir a la sol·licitud de la capitalització de l’atur, quins requisits s’han de complir, quines persones la poden demanar i on s’ha de tramitar.

  Per accedir a l’imprès de Capitalització de l’atur. En el cas que vulgueu veure els diferents impresos sobre la capitalització, ho podreu trobar al enllaç d’interès “Departament de Treball> Impresos” en Finançament i Subvencions.

  Obrir document

  En el cas de l’ajut del POA

  Aquí tens la sol·licitud per a la Promoció de l’Ocupació Autònoma, així com els Requisits que s’han de reunir per accedir-hi.

  Obrir document

  Respecte on fer-ho, escolleix l’entitat Inicia que tinguis més aprop de casa teva. http://inicia.gencat.cat/inicia/cat/entitatLocalMapa.do

  Si tens més dubtes ja ho saps

 25. HE REBUT L’AJUT PER FORMACIO AUTONOMS 2.550€. lA PREGUNTA ES: HO TINC QUE DECLARAR A LA DECLARACIO DE RENDA DEL 2010 I EN CAS AFIRMATIU COM I A ON?

 26. Hola Manel.

  Entenc que l’ajut que has rebut correspon al POA ???

  Si la resposta és positiva, has d’incloure l’ingrés a la teva declaració de renda, el concepte serà el d‘activitats relacionades amb l’explotació, a nivell d’hisenda ho coneixen com ‘ingressos corrents‘.
  Una altra cosa has de declarar-ho en l’any en què t’hagin concedit la subvenció independentment si l’has cobrat o no.

  Salutacions

 27. Bon dia,

  Jo tenia concedit l’ajut d’emprenedora en atur i m’han enviat una carta on diuen que degut a que s’han acabat els fons ja no me la donen. Es pot fer alguna actuació per recuperar aquesta subvenció que estava concedida?

  Gràcies
  Salutacions

 28. Hola Montse, t’explico el procediment:

  La presentació de recursos es regeix per la Llei 30/1992 de 26 de novembre de règim juridic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú ( BOE núm 285, de 27 de novembre de 1992) al Capítol II.

  En tot cas a l’article 110 d’aquest capítol es respon a part de la teva consulta…el recurs ha de contenir:

  1. El nom i cognoms del recurrent, així com la seva identificació personal:dni.

  2. L’acte que es recorre ( és a dir la resolució contra la que s’interposa el recurs amb tots els detalls possibles que ajudin al funcionari a identificar l’expedient etc)

  3. La raó de la seva impugnació ( això ben pot ser un “Exposo: no estic d’acord per les següent al·legacions” seguit dels motius pels quals no està d’acord. Un bon consell és enumerar els motius per guanyar en claredat, fer frases no molt llargues, i fer servir un llenguatge clar que no porti a ambigüitats ( això per els recursos i per qualsevol comunicació efectiva que vulguem fer)

  4.El lloc, la data i la signatura del recurrent,

  5. Molt important: identificació del mitjà i si s’escau del lloc que assenyala a efectes de notificacions ( de cara a facilitar la resposta per part de l’administració)

  6. Incloure l’òrgan, centre o unitat administrativa a què es dirigeix el recurs.

  Bé, espero haver-te ajudat una mica.

 29. Bon dia Manel,

  actualment sóc autònom menor de 30 anys, em vaig donar d’alta el desembre de 2010, realitzant una inversió de 10.000 Euros per a l’adecuació del local on es realitza l’activitat. Encara és possible demanar l’ajut d’establiment per autònom per compte propia si l’activitat ja està en funcionament?

  Moltes gràcies

 30. Bon dia Jordi

  Sóc el Francesc, per demanar els ajuts del POA el termini és de 6 mesos abans de l’alta a la Seguretat Social i dos mesos després de l’alta. En el teu cas el termini es va acabar el passat febrer.

  Salutacions

 31. Bona tarda, m’adreço a vosaltres per tal de saber si hi ha alguna mena d’ajut i/o subvenció per a nous autònoms. Us exposo el meu cas.
  Estic en situació d’atur des d’aquest mes de Gener, m’ha sortit l’oportunitat d’agafar una botiga de comestibles, tinc 33 anys, i a nivell de Diputació m’han dit que de moment no ha sortit res.

  Podeu informar-me?
  Gràcies

 32. Hola Pilar

  En aquest moment l’ajut del POA no està vigent (aquest ajut era una subvenció de 4000 o 5000 euros). L’han derogat. No sabem quin tipus d’ajut treurà el Departament d’Empresa i Ocupació.

  L’únic ajut que tens és la capitalització de l’atur en el nou projecte que vulguis començar.

 33. Bones

  volia saber quins ajuts hi ha vigents per a nous autonoms a lleida

 34. Hola Marc

  En aquest moment l’ajut del POA no està vigent (aquest ajut era una subvenció de 4000 o 5000 euros). L’han derogat. No sabem quin tipus d’ajut treurà el Departament d’Empresa i Ocupació.

  L’únic ajut que tens és la capitalització de l’atur en el nou projecte que vulguis començar.

  També a nivell de Lleida hi ha un ajut que treu la Diputació de Lleida ( Promeco) que són uns 1.800 euros que reps al cap de 3 o 4 anys d’haver començat el negoci.

 35. Bona nit,

  Algú hem pot dir quan surten les noves ajudes pels autonomos

 36. Bondia Laia

  Ara per ara no se sap res.

 37. Bon dia:

  En aquest moment no estic a l’atur, de totes maneres he pensar, juntament amb el meu marit fer unes cases petites al costat de casa nostre per l’oferta de turisme rural familiar que tenim al nostre poble, els agrairia ens informéssiu si existeix alguna línia de subvenció o crèdit per aquesta activitat.
  salutacions

  Rosa

 38. Bona nit,
  en aquest moment hi ha alguna ajut per autònoms o nous autònoms que hagin començat un projecte d’emprenedoria?

  Salutacions,

  Isaura

 39. Bon dia Isaura

  En aquests moments la única cosa ‘segura’ és la capitalització de l’atur. Els ajuts del POA del Departament de Treball no tenen partida pressupostària.

  Potser que al teu municipi, l’ajuntament tingui una línia de subvencions, ho hauries de preguntar.

  També depèn de la zona on visquis hi ha els ajuts Leader que són anuals (s’acaben l’any vinent).

  A reveure

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: