Creativitat, innovació i cultura digital. Un mapa de les seves interaccions

Article del Manel Castells sobre un col·loqui a Sevilla.

Dels processos mentals als socials, de la creativitat a la comunicació amb l’entorn social. Però la comunicació en l’època d’Internet i de la Web 2.0 implica una nova frontera en la creativitat i la innovació.

Per començar suaument m’agradaria introduir unes idees. No vull definir massa, ja que inhibeix el pensament, sinó parlar del concepte de creativitat i innovació, tal com ho enfoquem dins del context de la cultura digital. No es tracta d’unes reflexions estrictament sobre creativitat i innovació, sinó sobre innovació en la cultura digital. Per tant, en aquest context, cal especificar certes idees. Podem començar amb la idea que aquesta creativitat és una noció senzilla, és a dir, la capacitat de crear o produir un sentit nou.

La creativitat no s’ha de considerar des de la perspectiva del subjecte, sinó des del rerefons dels productes culturals en una societat determinada. La innovació és el procés pel que el desenvolupament de la productivitat s’afegeix al valor del producte o al procés de producció o distribució d’aquest producte. És un valor afegit basat en la creativitat, que pot ser intercanviable, com els diners o alguna cosa útil per la societat (per a una institució, per a una organització, per a un individu o per un grup d’individus). No vaig a allargar en la definició dels termes. Ara bé, tant la creativitat com a la innovació estan subjectes a un procés mental o cerebral, per tant, al procés d’activació del cervell i de la ment. No obstant, aquest procés mental relacionat amb els circuits biològics és el detonant de la interacció en el context social (les cultures, els valors i les creences) o en el context material (formes materials d’espai-temps on s’inclou l’entorn natural ). Aquestes formes materials conformen un marc d’acció, així com el context institucional (les institucions polítiques i l’entorn legal)….

Enllaç: Boletín de la SI: Tecnología y investigación


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: