Els 7 pecats capitals de la gestió financera

Dins de la gestió financera el més complicat no és aprendre nous hàbits, sinó abandonar els antics i que aquest canvi sigui per sempre. Un recurs molt utilitzat per a assolir aquesta transformació és atacar primer als ‘punts negres’  i una vegada descobreixi la seva errada  serà més fàcil introduir els nous coneixements i per tant reconduir la seva conducta econòmica.

Els set pecats cabdals segons el llistat original de de el Papa Gregori I que més tard va utilitzar Dante Alighieri a La Divina Comèdia i als quals ara els donem el seu significat econòmic són els següents:

  • La luxúria: En l’àmbit financer la luxúria pot traduir-se amb un consum desenfrenat i sense cap control, es el que es coneix com “comprar per comprar”. El destí més habitual d’aquest tipus de comportaments sol ser el deute i en últim terme la fallida. L’antídot contra la luxúria és una barreja de planificació i control financer que limiti aquestes despeses fins a cert punt compulsives .
  • La gola: Des d’un punt de vista financer el deute és el reflex de la gula, és a dir, tenir un comportament econòmicament negatiu siguent-ne conscient del mateix, com per exemple tractant de comprar alguna cosa que està fora del nostre pressupost de les nostres possibilitats reals. Una vegada més el control i la planificació són les millors armes per a combatre aquest vici.
  • L’avarícia: L’avarícia torna a fer referència als excessos. Cal anar amb compte amb ambicionar més del que cadascun pot afrontar. Una casa més gran del que després es pot pagar, un cotxe massa luxós, una televisió que desborda el pressupost… Són només alguns exemples de l’avarícia, el destí de la qual és sempre el sobreendeutament.  En aquest punt ja no serveixen la planificació i el control, sinó fixar-se unes metes realistes d’acord amb les necessitats i recursos que posseïm.
  • La mandra: El pitjor enemic de les finances personals.  Com gairebé tot el que ha de veure amb economia, la majoria d’estalviadors manca dels coneixements previs necessaris i per això ha de dedicar un temps a formació, tambés s’ha d’afegir l’esforç d’investigació per a saber en què es gasten els diners o en on invertir. A Espanya la mandra és el pecat financer més estès i per això gairebé la meitat de l’estalvi dels espanyols està en comptes sense remunerar.
  • La ira: Apareix quan els plans no es desenvolupen segons el que havíem previst o, més habitualment, quan no hem estat capaços de controlar certs impulsos consumistes . Potser sigui un dels pecats menys perillosos en termes financers sempre que no ens porti a prendre decisions precipitades i sense sentit.
  • L’enveja: És un dels pecats més perillosos per a les nostres finances personals, que reben aquest nom perquè han d’ajustar-se a l’economia de cada persona, no a la dels seus ‘veïns’. Tot i això  és molt comú veure com hi ha persones que viuen per sobre de les seves possibilitats o duen a terme actes financerament erronis només per imitació. Un pressupost rígid i bé ordenat pot ser la solució.
  • La supèrbia: Les possibles conseqüències de ser massa orgullós en l’àmbit financer i inversor poden ser nefastes i desembocar en la pitjor de les ruïnes. La supèrbia pot fer que no siguem capaçós  d’admetre els nostres propis errors (per exemple en la compra d’una acció) i que no acudim a la recerca d’ajuda d’especialistes per a les inversions i d’amics en moments de dificultats econòmiques. En aquest cas la millor fórmula per a combatre la supèrbia són la informació  i la planificació .

Tots aquests els vicis obeeixen a conductes que gairebé tot el món considera poc desitjables però que en major o menor mesura poden formar part de la personalitat d’una persona que és, a fi de comptes, el que determina com serà el seu comportament financer.

Controlar i canalitzar aquests trets és una part molt important del procés d’aprenentatge econòmic.

Via: ActiBva

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: